portret

Sanne Wallis de Vries

Seizoen 2023-2024
Wie is er bang voor Virginia Woolf? - met Bas Hoeflaak, Alex Ploeg, Claire Bender
-speellijst

Over 'Wie is er bang voor Virginia Woolf?'
"Het ultieme relatiedrama! Zo wordt Edward Albee’s toneelklassieker Wie is er bang voor Virginia Woolf? steevast genoemd. Twee koppels beleven een met drank doordrenkte nacht vol vlijmscherpe dialogen, gevaarlijke spelletjes en verbale slachtpartijen. Gespeeld door Sanne Wallis de Vries, Bas Hoeflaak, Alex Ploeg en Claire Bender, die als geen ander in staat zijn de vileine humor met het zwartgallige drama te combineren. In dit meesterwerk drijven zij elkaar tot het uiterste."

Impresariaat
Theaterbureau De Mannen [x/v/m]

Laatste nieuws
-al het nieuws over Sanne Wallis de Vries

Bio.txt
Sanneke Marjolijn Wallis de Vries (Amsterdam, 1971) groeit op in Alphen aan den Rijn, waar ze de lagere school en het gymnasium doorloopt. Vanaf 1989 studeert ze in drie richtingen in Amsterdam en Utrecht - niet tegelijkertijd - en vult de jaren ertussendoor met baantjes, variërend van ontbijt serveren in hotels tot het werven van figuranten voor een tv-serie. Consequent in haar leven zijn de kleinkunstlessen die ze vanaf 1991 volgt bij Selma Susanna, onder wier vleugels ze tevens (met anderen) voorstellingen maakt.

In 1994 speelt ze mee met Rosa Steyn's 'Nederlandse Women Comic Group' en begin 1995 wordt ze ingelijfd bij de Comedytrain. In 1996 wint ze zowel de jury- als de publieksprijs op het Leids Cabaret Festival. De jury zegt over haar: 'Een mooi programma met een prettig gestoorde rode draad. Met name haar goede fysiek en mimiek liggen hieraan ten grondslag.' De Volkskrant schrijft: 'Veelzijdig chaoot wint festival van hoog niveau'.

In het daarop volgende seizoen werkt ze als host bij Talkradio, is ze met Thomas van Luyn als presentatieduo te zien in het VPRO-programma 'Waskracht' en schrijft ze een maandelijkse column in het tijdschrift 'Theatermaker'. In september 1996 is ze samen met Selma Susanna en vier medeleerlingen medeoprichter van ST&M, de kleinkunstopleiding van Susanna. ST&M staat voor Stem, Theater en Muziek. Na dat eerste oprichtingsjaar studeert Wallis de Vries in juni 1997 als eerste officieel af met haar avondvullende voorstelling onder de titel 'Sop'.

In november 1997 volgt in theater Bellevue in Amsterdam de première van Sop, een programma dat zij meer dan 200 keer speelt. Wallis de Vries is bij Selma Susanna (zang)lessen blijven volgen, wat in juni 1999 resulteert in het in kleine kring uitgevoerd zangprogramma 'Blue'. Eerder dat jaar is ze met Genio de Groot en Selma Susanna als regisseurs gaan werken aan haar tweede avondvullende programma. 'Zin' gaat op 10 februari 2000 in de Kleine Komedie in première.

Het seizoen 2000/2001 gebruikt Wallis de Vries om "terug" te gaan naar school, naar ST&M, onder meer om zich voor te bereiden op de heropvoering van de musical 'Foxtrot' van Annie M.G. Schmidt, waarvoor ze door Paul de Leeuw en regisseur Ruut Weissman benaderd is. In juli 2001 beginnen de repetities voor Foxtrot, op 16 september van dat jaar volgt de premiere. Wallis de Vries speelt naast onder meer Jenny Arean en Carice van Houten de rol van Lisette, die samen met Jules (Paul de Leeuw) een tweederangs variétéduo vormt. Tijdens de oorspronkelijke opvoering in 1977 werden deze rollen vertolkt door Willem Nijholt en Gerrie van der Klei.

In hetzelfde seizoen begint Wallis de Vries haar medewerking te verlenen aan het onderdeel cabaret in het tv-programma 'Kopspijkers'. Ze schrijft mee en is onder meer te zien als Tineke Netelenbos, prinses Laurentien en Koningin Beatrix. Na het stoppen van Kopspijkers zet ze deze persiflages verder in het tv-programma 'Koefnoen' (2006-2016) en Cojones (2014-2016).

Najaar 2001 wordt Wallis de Vries benaderd door tv-maker en regisseur Bram van Splunteren om mee te werken aan een thema-avond op de VPRO-televisie over sex in Nederland. Dit resulteert in een door haarzelf uitgevoerde monoloog als friese vrouw met een zwijgende echtgenoot aan haar zijde (gespeeld door Sieger Sloot). Een andere bijdrage van Wallis de Vries aan het "sexprogramma" is een dialoog tussen twee vriendinnen over vreemdgaan. Bram van Splunteren combineert deze laatste dialoog met een door Theodor Holman geschreven dialoog tussen twee mannen, alsof het een zelfde affaire betrof. Hierdoor ontstaat het idee voor een serie over een affaire tussen een man en een vrouw, wat het met hun levens doet en met die van de mensen in hun directe omgeving. Na een door Theodor, Bram en Wallis de Vries geschreven "pilot" geeft de VPRO toestemming en een (klein) budget. Het resultaat, getiteld "Ware Liefde" is in september 2002 in 7 delen op TV te zien. Als speelfilm wordt 'Ware Liefde' op het Nederlands Film Festival in Utrecht vertoond.

Voor haar vierde avondvullende cabaretprogramma 'Vier' wordt ze in 2006 genomineerd voor de Poelifinario, de prijs voor de meest indrukwekkende voorstelling van het seizoen. Daarna maakt ze de best of-voorstelling 'Best' in 2007, gevolgd door 'Kaka Passa in 2009. Vanaf dat moment concentreert ze zich meer op acteerwerk en theaterproducties met anderen.

Zo speelt ze schoolhoofd Dreus in de Mees Kees-films en is ze te horen in Nederlandse bewerkingen van de Disney-films 'Planes', 'Planes: Fire & Rescue' en 'The Good Dinosaur'. Ook is ze jarenlang de vaste stem in reclames van Albert Heijn.

In 2010 en 2012 werkt ze mee aan twee oudejaarsprogramma's met onder meer Erik Van Muiswinkel. Met Paul Groot maakt in 2012 ze de voorstelling 'Adele' rond Adele Bloemendaal en in 2014 speelt ze zowel in de musical 'Sweeney Todd' als de muziektheaterproductie 'Club 27'.

In 2017 is ze de winnaar van het zeventiende seizoen van het televisieprogramma 'Wie is de mol?' en dat jaar maakt ze ook een geslaagde comeback met het cabaretprogramma 'Gut'. Naast lovende recensie wordt ze met deze voorstelling opnieuw genomineerd voor de Poelifinario.