portret

Jörgen Raymann

Impresariaat
Impresariaat George Visser Productions

Laatste nieuws
-al het nieuws over Jörgen Raymann

Bio.txt
Jörgen Raymann wordt geboren op 13 augustus 1966 in Amsterdam, maar groeit op in Suriname. In Nederland studeert hij economie aan de Erasmus Universiteit en is hij lid van de interfacultaire cabaretgroep.

Theater
Veel later, eenmaal terug in Suriname, organiseert hij één a twee keer in maand cabaret-dinners in zijn restaurant 'Pedro'. Deze avonden worden een begrip en Raymann wordt gevraagd voor korte optredens. Zijn grote doorbraak in Suriname komt met zijn oudejaarsconference, opgenomen in 'Pedro' eind 1995. Intussen maakt Raymann de eerste Sun Dish reclame waarmee hij populair wordt als buurvrouw Esselien van Doornegat. In december 1996 speelt hij zijn tweede oudejaarsconference.

In 1997 maakt hij zijn eerste avondvullende cabaretprogramma Tek mi fa mi de, met band. Daarna volgt Na so mi de, ditmaal met één muzikant. Daarna maakt hij met Norman van Geerke de jaarlijks terugkerende kindervoorstelling "De Surinaamse Kinderfamilie".

Raymanns derde cabaretprogramma "Mi Kondre Tru" (over Suriname en Surinamers) is het eerste programma dat in mei 1998 naar Nederland komt voor een korte tournee. Het succes leidt tot een reprise in het najaar. Eind Eind 1998 komt Raymann met zijn vierde programma "Kotabra" (de oversteek) dat hij in Suriname speelt. In dit programma, een samenwerking met de Nederlandse jazzformatie Fra Fra Sound, is het thema de haat/liefde verhouding tussen Suriname en Nederland en waarom we steeds de oversteek blijven maken. In maart 1999 staat hij als acteur op de planken in de comedie "Het weldadigheidsfeest" van Alan Ayckborn, geregisseerd door Helen Kamperveen.

In 1999 draait Raymann de volgorde om. Zijn vijfde cabaretprogramma "Ay Man, 't is Jörgen Raymann" gaat op 4 september in premiere in het Luxor Theater in Rotterdam en na de tournee in Nederland volgt Suriname en de Antillen. In 2000 gaat zijn voorstelling Even Slikken in premiere, in 2002 de voorstelling Slaaf of Niet Verslaafd en in 2004 In Holland Staat Mijn Huis. In 2001 heeft Raymann zich namelijk definitief in Nederland gevestigd.

Vanaf 2006 speelt hij zijn nieuwe theatershow Nummer 13866, gevolgd door Familyman (2008) en Frede (2010). In 2012 stopt Raymann tijdelijk met theater en richt hij zich op het produceren van tv-programma's en motivational speechen. Ook zijn er plannen voor Tante Es the musical.

In 2019 is er nog steeds geen musical over Tante Es, maar dan wordt wel bekendgemaakt dat Raymann de rol van Horace Vandergelder gaat spelen in de musical 'Hello, Dolly!'. Hij wisselt de rol af met Paul de Leeuw. Kort naar de premiere in maart 2020 stopt de musical echter vanwege de coronacrisis en keert niet terug. Televisie
In 1999 is hij veelvuldig op de Nederlandse televisie te zien. In januari als gast bij Dit Was Het Nieuws en naar aanleiding van zijn derde cabaretprogramma wordt hij gevraagd als presentator voor de NPS-serie Comedy Factory, waarin hij stand-up comedians uit binnen- en buitenland ontvangt. Na acht jaar en ruim 80 uitzendingen neemt Raymann in 2007 afscheid om zich te concentreren op zijn eigen talkshow.

In 1999 maakt Raymann zijn eerste talkshow in Suriname, 'Raymann Praat Laat'. Na het succes van Comedy Factory vraagt de NPS in september 2001 voor zijn eigen late-night televisieprogramma met de titel Raymann Is Laat. Eerst op de late vrijdagavond van Nederland 3, vervolgens vanaf 2007 op de zaterdagavond. 'Raymann is laat' stopt in 2010 en keert in 2011 in gewijzigde vorm terug als 'zo:Raymann'. In 2014 krijgt het late night programma opnieuw een andere vorm.

Naast zijn late night shows is Raymann in het tv-seizoen 2012/2013 één van de presentatoren van de nieuwe talkshow 5op2. Ook is hij één van de spelers in het nieuwe improvisatieprogramma 'In Goed Gezelschap'. In 2014 is Raymann één van de twee teamcaptains van het wekelijkse debatprogramma Arena van de EO.

Charitatief werk
Sinds 2005 is Raymann Special Representative van Unicef Nederland. In 2007 is hij te zien in een tv-commercial die het vroegtijdig schoolverlaten moet tegengaan. In april 2012 wordt hij ambassadeur voor Hear the World, een initiatief om mensen bewust te maken van het belang van een goed gehoor. Als ambassadeur wil hij zich inzetten voor gelijke kansen voor doven en slechthorenden. Daarnaast wordt hij in augustus 2012 'minister van Vrede'. Het ministerie van Vrede is een initiatief van de kerkelijke vredesbeweging IKV Pax Christi, bedoeld om publiek en politiek in verkiezingstijd te interesseren voor vrede.