nieuws  voorpagina | archief Youtube Spotify Threads Bluesky Instagram Facebook Mastodon
Nieuws

Documentaire: Het Vergeten Lied

Documentaire ‘Het vergeten lied’, waarin onder meer Youp van ’t Hek, Claudia de Breij, Paul de Leeuw en Erik van Muiswinkel worden geïnterviewd.

Kasten vol singletjes en 78-toerenplaten, zeldzame elpees die nog dagelijks gedraaid worden en vergeten liedjes. Nederland en België kennen tientallen particuliere verzamelaars van het Nederlandstalige Lied. Wie zijn zij, wat beweegt hen, en hoe zien hun collecties eruit?

In 2023 heeft er een inventarisatie plaatsgevonden bij een deel van deze particuliere verzamelaars om hun collecties en de staat daarvan in kaart te brengen. De resultaten verschenen in november 2023 in een rapport, dat werd gepresenteerd op een symposium. Ook is deze documentaire gemaakt, welke een kijkje biedt in de wereld van deze verzamelaars en het belang van het bewaren van uniek Nederlandstalig muzikaal erfgoed. Naast particuliere verzamelaars komen in de documentaire ook bekende hedendaagse vertolkers van het Nederlandstalige lied aan het woord, zoals Claudia de Breij en Youp van ’t Hek.

Het project is een samenwerking tussen het Allard Pierson, Podiumkunst.net en de Taalunie.

Categorie: Video | Meer over: , , , , , , , , ,
Richard van Bilsen. Maker Zwartekat.nl.