nieuws  voorpagina | archief Youtube Spotify Threads Bluesky Instagram Facebook Mastodon
Nieuws

Premièretijd: Rosa da Silva, Jan Beuving, Beth & Flo, Thijs van de Meeberg, Steven Mahieu, Patrick Nederkoorn, Sjoerd Groeskamp, Silvester Zwaneveld, Berit Companjen

Een overzicht van de premières deze week, met: Rosa da Silva, Jan Beuving, Beth & Flo, Thijs van de Meeberg (foto), Steven Mahieu, Patrick Nederkoorn, Sjoerd Groeskamp, Silvester Zwaneveld, Berit Companjen.

Rosa da Silva – A vida Rosa
Premiere: De Kleine Komedie in Amsterdam, 13 nov 2023.

‘Straks ga ik genieten’. Maar wanneer is straks? En hoe weet je of je aan het genieten bent? De zoektocht naar een rooskleurig leven is begonnen en als het meezit wordt er een nieuwe Rosa geboren.

A vida rosa is een persoonlijke en muzikale voorstelling met een mix van mooie luisterliedjes, geschreven door Tim Teunissen en gecomponeerd door Sergio Escoda, waarin Rosa’s liefde voor Americana duidelijk naar voren zal komen. Maar ook haar amor voor Bossanova! Rosa op haar meest kwetsbaar, maar ook op haar meest strijdlustig. Gewapend met ‘die stem’, de beste stem in de kleinkunst.

Te zien tot en met 3 april 2024.
speellijst

Jan Beuving – Resumé 1
Premiere: De Kleine Komedie in Amsterdam, 15 nov 2023.

Na zes cabaretprogramma’s met ruim 70 liedjes (cumulatief hè, niet 430 stuks) maakt Jan Beuving een tussenbalans op. In Resumé 1 komt hij het allerbeste nog eens zingen, met vierkoppige band onder leiding van zijn vaste componist Tom Dicke.

Een avond met louter hoogtepunten, waarin Jan bovendien uitlegt waarom Kees Torn zijn grote held is, wat Maarten van Roozendaal hem leerde, en antwoord geeft op de vraag: wordt het lied mooier van de waarheid, of wordt de waarheid mooier van het lied?

Te zien tot en met 23 december 2023.
speellijst

Beth & Flo – Ander onderwerp
Premiere: Theater De Omval in Diemen, 15 nov 2023.

Jij hoort het toch ook? Het gefluister, gebulder, gedram van die stem in je hoofd? De stem die kleuterdeuntjes zingt op een tergend trage beat. Die genadeloos kritiek geeft, of je weg laat dromen van de werkelijkheid. Beth & Flo horen het elke dag en ze zouden ’t het liefst negeren, door keihard Rachmaninov te spelen of een razendsnelle etude van Chopin. Nee, liever het gesprek met die stem niet aangaan. Liever een Ander onderwerp, alsjeblieft.

De tweede cabaretvoorstelling van Beth & Flo is persoonlijk en doet soms een beetje pijn. Waarbij de pianomuziek van grote componisten als Rachmaninov, Scriabin en Bach zorgt voor knetterend vuurwerk van vier handen op één vleugel en misschien, als het nodig is, voor troost.

Te zien tot en met 8 mei 2024.
speellijst

Thijs van de Meeberg – Met de beste bedoelingen
Premiere: Theater Walhalla in Rotterdam, 16 nov 2023.

Met de beste bedoelingen gaat Thijs er met een gestrekt been keihard in, op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe bewaak ik de vrede? In blinde paniek en met een slecht voorgevoel, maar met een nog dieper verlangen naar een samen gaat Thijs aan de slag! Stevig, lomp en als een ongeleid projectiel. Woede is het enige wat we nog gemeen hebben. Thijs nodigt je uit om samen met hem die woede iets meer te koesteren. Uiteraard met de beste bedoelingen.

Te zien tot en met 3 mei 2024.
speellijst

Steven Mahieu – Stabiel
Premiere: Kunstencentrum Vooruit in Gent, 17 nov 2023.

‘Stabiel’ is de vijfde zaalshow van Steven Mahieu.

Met zijn debuutshow ‘Mahieustueus’ won Steven Mahieu meteen de jury- én publieksprijs op Humorologie. Daarna volgden ‘Maniak’, ‘Zonder Filter’ en ‘Full Contact Tour’. Die werden altijd met vier sterren onthaald in de pers. Steven acteert ook hoe langer hoe meer. Als acteur is hij vooral bekend als buurman Arne in de humorreeks Chantal. Daarnaast kon je hem ook al zien in Nonkels, Doe Zo Voort en Onder Vuur.

Te zien tot en met 23 mei 2024.
speellijst

Patrick Nederkoorn, Sjoerd Groeskamp – Overvloed
Premiere: Leidse Schouwburg in Leiden, 17 nov 2023.

In een tijd waarin het ene alarmerende rapport over het klimaat het andere opvolgt, bundelen fysisch oceanograaf Sjoerd Groeskamp en cabaretier Patrick Nederkoorn hun krachten. In de voorstelling Overvloed doen ze cabaret, klimaat en wetenschap in de blender. De uitkomst is een theatervoorstelling waarin je wordt meegenomen in hun verbeelding van de toekomst. En waarin met humor duidelijk wordt wat de gevolgen van klimaatverandering zijn.

Welkom in het jaar 2100. Zet je radio aan en hoor hoe het de wereld is vergaan.
Staat Nederland op palen? Ziet de Amazone zwart? En is die laatste ijsbeer al verdronken?
Of wordt er bij het Greta Thunberg-monument gevierd dat we klimaatverandering hebben gestopt?

Na de voorstelling wordt er een podcast opgenomen waarin Patrick en Sjoerd in gesprek gaan met een prominente gast over de vraag: hoe ziet de wereld er in 2100 uit?

Te zien tot en met 22 mei 2024.
speellijst

Silvester Zwaneveld, Berit Companjen – Hij zei / Zij zei
Premiere: Theater De Luifel in Heemstede, 17 nov 2023.

Strijd der seksen in pittige dialogen en oergeestige sketches

‘Hij zei / Zij zei’ is een heerlijk mix van toneel en pure stand-up, waarin een man en een vrouw – soms in pittige dialogen, vaker in oergeestige sketches – hun verschillen bevechten. Wees getuige van deze strijd der seksen, waarin de spelers op zoek gaan naar begrip, verbinding en elkaars perspectief. Grappig, nodig, belangrijk en helemaal van nu.

Te zien tot en met 16 mei 2024.
speellijst

foto: Anneloes van den Adel

Categorie: Divers | Meer over: , , , , , , , , ,
Richard van Bilsen. Maker Zwartekat.nl.