nieuws  voorpagina | archief Youtube Spotify Threads Bluesky Instagram Facebook Mastodon
Nieuws

Premièretijd: An Nelissen, Gili, Maarten Westra Hoekzema, Joost Spijkers

Een overzicht van de premières deze week, met: An Nelissen, Gili, Maarten Westra Hoekzema, Joost Spijkers (foto).

An Nelissen – Ok Boomer
Premiere: Arenbergschouwburg in Antwerpen (B), 20 okt 2023.

“Ligt het aan mij, of is de wereld gewoon zot aan het worden”, dat vroeg An Nelissen zich de afgelopen jaren geregeld af. En ze is niet alleen. Sinds ze haar bedenkingen deelt op sociale media in haar “dagboek van een boomer”, krijgt ze heel wat reacties. Niet alleen van leeftijdsgenoten, maar ook van jonge mensen. Die laatste vragen haar dan wel eens: “Was het dan vroeger anders of beter?” En op die prangende vraag wil deze pionier van de Vlaamse comedyvrouwen een antwoord zoeken in haar nieuwe solo.

Te zien tot en met 24 mei 2024.
speellijst

Gili – Raar, hè?!
Premiere: C.C. De Schakel in Waregem (B), 21 okt 2023.

Comedian-mentalist Gili brengt een onvergetelijke show vol met mentalisme, humor, wetenschap, illusionisme, buikspreken en nog veel meer. Zijn shows zijn als een bruisende symfonie van deze diverse elementen en het publiek wordt moeiteloos meegevoerd in zijn wereld van fijne leugens en eerlijk boerenbedrog.

Nu is het tijd voor zijn negende zaalshow, genaamd Raar, hè?!. Na 40 jaar in het vak heeft Gili gemerkt dat er veel mensen zijn die hem alleen kennen van televisie, terwijl zijn acts in de loop der jaren steeds verder zijn verfijnd. Om deze reden heeft hij zijn beste en meest geestige elementen uit zijn voorgaande shows samengebracht voor een ultieme show. Maar pas op, het wordt geen simpele ‘best of’ – Gili zal ook nieuwe acts introduceren en hier en daar een tipje van de sluier oplichten, maar shhhhh, niet verklappen! Eén ding is zeker: aan het einde van de show zul je je afvragen: “Raar, hè?!”

Te zien tot en met 24 mei 2024.
speellijst

Maarten Westra Hoekzema – Toen eindelijk alles lukte (Nederlandse premiere)
Premiere: Theater de Purmaryn in Purmerend, 21 okt 2023.

Haal alles uit het leven wat erin zit, want je leeft maar één keer! Dat is de les die Maarten Westra Hoekzema zijn leven lang had gehoord en waar hij altijd heilig in geloofde. Plotseling kwam hij tot de ontdekking dat hij hier totaal niet naar geleefd had. En dat terwijl het hem door zijn ouders, leraars en favoriete artiesten zo ingepeperd was. Zijn leven was maar de helft van wat het had kunnen zijn. Het grootste deel van zijn vrije uren bracht hij door met het kijken naar de zoveelste afstompende Netflix-serie.

Hij nam een radicaal besluit. Vanaf nu zou hij alles uit het leven halen. Hij zou eindelijk volledig voor zijn droomcarrière gaan. Tegen alle verwachtingen in draaide zijn leven 180 graden. Hij kreeg succes: de zalen liepen vol en werden groter, het geld begon binnen te stromen en programmatoren rolden over elkaar heen om hem te boeken.

Op een zondagochtend om 11 uur vond hij zichzelf terug in een jacuzzi van een Amsterdams tophotel, naast een dronken Amerikaanse investeerder. Hij dacht: hoe ben ik hier beland? Is dit niet een beetje te veel doorgeslagen? In Toen eindelijk alles lukte vraagt Maarten zich af wat ‘alles uit het leven halen’ betekent en waarom zo weinig mensen daarin slagen.

Te zien tot en met 11 april 2024.
speellijst

Joost Spijkers – Spijkerpaleis
Premiere: De Kleine Komedie in Amsterdam, 22 okt 2023.

Nu brengt Joost met zijn topmusici opnieuw een humoristisch, visueel, muzikaal en theatraal spektakel.
In de nieuwe voorstelling SPIJKERPALEIS raakt een man op een kermis verzeild in een spiegelpaleis. Hij verdwaalt in het doolhof van spiegels waarin hij zijn geliefden, ouders, kinderen, vriend en vijand
Ziet en daarmee zichzelf. De mens bestaat immers bij de gratie van de mensen die hem omringen. Daarom is eenzaamheid zo’n genadeloos gif. Omdat Joost zich realiseerde dat zijn leven na iedere ontmoeting anders was dan ervoor verdienen ze allemaal een lied. Ik ben door jou. SPIJKERPALEIS is een caleidoscopische collage van warmbloedige monumentjes voor hen. Is deze man een gek die zijn eigen wereld creëert en zijn familie en vrienden in spiegels ziet, of is hij juist een genie dat het antigif in handen heeft?

Te zien tot en met 24 februari 2024.
speellijst

foto: Corne van der Stelt

Categorie: Divers | Meer over: , , , ,
Richard van Bilsen. Maker Zwartekat.nl.