nieuws  voorpagina | archief Youtube Spotify Threads Bluesky Instagram Facebook Mastodon
Nieuws

Herman van Elteren overleden

Woensdag 27 september is Herman van Elteren overleden op 95-jarige leeftijd. Hij was actief als acteur, decor- en kostuumontwerper.

Van Elteren (Den Bosch, 1928) volgde zijn opleidingen aan de Middelbare Kunstnijverheidsschool en aan de Jan van Eyck Academie, beiden in Maastricht. Vervolgens volgde hij de Toneelschool Arnhem, waar hij in 1960 slaagde. Hoewel hij bekend werd als decor- en kostuumontwerper bleef hij actief als acteur.

In totaal heeft hij voor ruim 120 voorstellingen decors ontwerpen, waaronder voor Martine Bijl, Tineke Schouten en twintig jaar lang voor Youp van ’t Hek. Voor veel van deze voorstellingen ontwierp hij ook de kostuums.

Na zijn uitgebreide theatercarriere ontwierp en hakte hij gevelstenen voor Monnickendamse gevels. Ook was hij de ontwerper van de middeleeuwse kledinglijn van de Monnickendamse stadsfeesten in 2005. Tot 2018 liep hij als Magere Hein voorop in de jaarlijkse Allerzielentocht/dodendans op 2 november.

In 2006 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor zijn verdienste voor de theaterwereld. Voor zijn betekenis voor en zijn grote bijdrage aan talloze activiteiten binnen de Waterlandse gemeenschap was hij ereburger van de gemeente Waterland.

Van Elteren leed aan Alzheimer en werd eerder dit jaar opgenomen in een verpleeghuis in Zaandam.

Via:
groot-waterland.nl

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Maker Zwartekat.nl.