nieuws  voorpagina | archief Youtube Spotify Threads Bluesky Instagram Facebook Mastodon
Nieuws

Wimie Wilhelm overleden

Vanmorgen is Wimie Wilhelm overleden op 62-jarige leeftijd.

Wilhelm (Amsterdam, 1961) werd als actrice bij een groot publiek bekend met haar rol als wachtcommandante Els Peeters in de tv-serie Baantjer. Als je haar lage, hese stem hoorde, dan vergat je die niet meer.

Wilhelm was een laatbloeier. Oorspronkelijk durfde ze, dochter van een accountant en een huisvrouw, thuis niet te vertellen dat van jongs af aan al wilde acteren. Daarom volgde ze eerst een lerarenopleiding en vervolgens Nederlands. Pas na haar doctoraal besloot ze toch haar dromen te verwezenlijke en actrice te worden. Vanaf haar 28ste begon het te lopen en was ze te zien in films, televisieseries en theaterstukken.

Daarnaast was ze zeer actief als regisseur, bijvoorbeeld voor het Noord Nederlands Theater, maar met name voor cabaretvoorstellingen. Dit begon toen Matthijs Rumke haar vroeg om deel van een toneelstuk te regisseren op locatie. Dat beviel en gaandeweg ging ze ook steeds meer workshops geven en jong talent begeleiden waaronder bij het Amsterdams Kleinkunst Festival. Ook was ze de vaste regisseur van Richard Groenendijk, Martijn Kardol en Rayen Panday. En ze werkte met Annick Boer, Eva Crutzen, Fuad Hassen, Johan Goossens, Marjolijn van Kooten, Soundos el Ahmadi en vele anderen. In 2011 maakte ze zelf een cabaretvoorstelling, Eigen Zaken.

Vanaf volgende week zou ze nog te zien zijn geweest in Hotel Hollandia met Paul de Leeuw en Thomas van Luyn.

Wilhelm was iemand van het type ruwe bolster met spikes, blanke pit. En een moederfiguur voor de jonge cabaretiers waarmee ze werkte.
interview Kunststof, 19 feb 2020
interview Zo maak je een cabaretprogramma, 26 juli 2021
interview Elektra Podcast, 31 mei 2022

foto: Jaap Reedijk

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Maker Zwartekat.nl.