nieuws  voorpagina | archief Youtube Spotify Threads Bluesky Instagram Facebook Mastodon
Nieuws

‘Ze weten wie je bent’ van Flip Noorman wint Annie M.G. Schmidtprijs

De Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van het jaar 2022 voor het lied ‘Ze weten wie je bent’ van Flip Noorman (tekst, muziek, uitvoering) en Vera van der Bie (muziek). Het lied is afkomstig uit het theaterprogramma ‘Love it’. Derde keer goede keer, want na twee eerdere nominaties (in 2017 was hij genomineerd met het lied ‘Als Tijd Niet Bestond’ en in 2021 met ‘De Traditie’) mocht hij nu de prijs in ontvangst nemen.

Het juryrapport zegt: “Vanaf de eerste noten grijpt dit nummer je bij je strot. En het laat niet meer los. Met een handvol gedachten en indrukken brengt Flip Noorman ons in het oog van de storm in zijn hoofd. De muziek jaagt de mentale kortsluiting op, het strijkarrangement van Vera van der Bie zet strepen en uitroeptekens onderweg. Het lied is onontkoombaar nu aan de hand. De paranoia van de hoofdpersoon wordt onze paranoia. De auteur wrijft er maar weer eens in dat de grens tussen rede en waanzin dun is. Flip Noorman vecht met en tegen de wereld om hem heen. Zijn engagement is nooit gepolijst of afstandelijk – hij ploegt door de modder, zoekt de bodem op, in een compromisloze eigen stijl. ‘Ze weten wie je bent’ is geen nummer waarna je schouderophalend kalm verder gaat met je leven. Daarom is het zo’n goed theaterlied.”

De winnaars ontvangen 3.500 euro en een bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt gemaakt door Frank Rosen.

Andere genomineerden waren: Lisa Ostermann met ‘Geef me iets’, Musketiers met ‘Duistere Passagier’, Johan Goossens met ‘Briefje’, Peter van Rooijen en Circus Treurdier met ‘Goddank’ en Jan Beuving en Tom Dicke met ‘Jamal’.

De Annie M.G. Schmidtprijs wordt in samenwerking met de Vereniging Buma georganiseerd en sinds 1992 jaarlijks uitgereikt aan de tekstschrijver, componist en uitvoerend artiest (in die volgorde) van het mooiste theaterlied van het voorafgaande theaterseizoen.

foto: Jaap Reedijk

Categorie: Prijzen | Meer over: , ,
Over flappie
Ik heb kerstavond 1961 helaas niet gehaald...