nieuws  voorpagina | archief Youtube Spotify Threads Bluesky Instagram Facebook Mastodon
Nieuws

Willem Wilmink Dichtwedstrijd 2023

Voor de 27e keer organiseert Bibliotheek Almelo de jaarlijkse dichtwedstrijd naar aanleiding van een gegeven regel door een gastdichter.

Het idee is oorspronkelijk afkomstig van Wilmink zelf: hij hoorde dat de 15e-eeuwse dichter/prins Charles d’Orleans gasten op zijn kasteel pas toeliet nadat zij een gedicht hadden gemaakt op de vaste regel: “Ik sterf van dorst met de fontein voor ogen”. Het leek Wilmink een aardig idee om zoiets weer in ere te herstellen – poëzie kreeg hierdoor immers een socialer karakter. De bibliotheek van Almelo nam de uitdaging aan en vroeg Wilmink om een passende regel te bedenken die in de ingezonden gedichten moest voor komen. Voor de volgende editie van deze dichtwedstrijd duidde Wilmink Jean Pierre Rawie om hem op te volgen en een regel te bedenken, die in het gedicht zou voorkomen. In de daaropvolgende jaren werd de dichtregel voor de wedstrijd bedacht door o.a. Drs P, Jan Boerstoel, Ivo de Wijs, Kees Torn, Frank van Pamelen, Jan J. Pieterse, Katinka Polderman, Maarten van Roozendaal en Theo Nijland.

Dit jaar is het de beurt aan Marc Nochem – hij werd door de vorige gastdichter, Dorine Wiersma, uitgenodigd om de regel voor 2021 te bedenken. Nochem kwam met de volgende regel: “wees welkom hier, er is plek genoeg”.

De dichtwedstrijd staat open voor iedereen die op de gegeven regel een gedicht wil schrijven, met als enige dwingende voorwaarde dat de regel van Dorine Wiersma er letterlijk en ongewijzigd in voor moet komen, in het begin, aan het eind of ergens middenin. Bovendien mag de zin niet enkel als titel worden toegepast maar moet onderdeel zijn van het gedicht. Zowel vormvaste als vrije, niet rijmende gedichten zijn welkom.

Inzenden kan t.e.m. 5 maart 2023 naar Bibliotheek Almelo, Postbus 189, 7600 AD Almelo of naar redactie@bibliotheekalmelo.nl. Door het insturen van een gedicht geeft de dichter toestemming tot publicatie of voordracht tijdens de prijsuitreiking.

Op zondag 19 maart vanaf 15.00 uur vindt de prijsuitreiking plaats in café Feijn Lunchen & Lezen in Bibliotheek Almelo, Het Baken 3 in Almelo. De tien hoogst gewaardeerde gedichten worden bekroond met een oorkonde en een juryrapport en een aantal prijzen worden toegekend. Deze tien gedichten worden door de makers zelf voorgelezen. Alle vorige gastdichters worden eveneens uitgenodigd.

Categorie: Prijzen | Meer over:
Over flappie
Ik heb kerstavond 1961 helaas niet gehaald...