nieuws  voorpagina | archief Youtube Spotify Threads Bluesky Instagram Facebook Mastodon
Nieuws

Frans Banninck Cocqpenning voor Jeannette Smit

Gisteren heeft Jeannette Smit de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen uit hangen van de Amsterdamse wethouder Touria Meliani. Smit nam maandag na 21 jaar afscheid als directeur van Theater Bellevue. Smit krijgt de penning voor haar inzet voor de kunstsector in Amsterdam. Dat deed ze ‘in besturen en commissies en door het aangaan van vernieuwende samenwerkingen.’ Waarbij zij zich ook inzette voor jonge theatermakers.

Smit studeerde af aan het Sweelinck Conservatorium, om haar carriére te starten in de Nederlandse mimewereld: in 1985 richtte zij samen met Michiel van Blokland en Gé Wegman Het Veem Theater op. Na 13 jaar ging ze aan de slag bij Muziek – & Theaternetwerk Nederland om na 2 jaar algemeen directeur te worden van de Theatercombinatie Bellevue/Nieuwe de la Mar en na 6 jaar van het zelfstandig geworden Theater Bellevue.

De Frans Banninck Cocqpenning wordt toegekend aan personen die zich tijdens een periode van ten minste twaalf jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. Voor de penning komen ook mensen in aanmerking die uitzonderlijk grote prestaties voor Amsterdam hebben verricht op sportief, wetenschappelijk, journalistiek, kunstzinnig, politiek of economisch gebied met een landelijke of internationale uitstraling.

Eerder ontvingen o.a. Jos Brink, Drs P, Frank Sanders, André van Duin, Liesbeth List, Jetty Mathurin en Herman van Veen de prijs.

In de ‘Bellevue Podcast Voor het applaus’ is een afscheidsinterview met Jeannette Smit te beluisteren.
7 mei 2022

Categorie: Prijzen | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Maker Zwartekat.nl.