nieuws  voorpagina | archief Youtube Spotify Threads Bluesky Instagram Facebook Mastodon
Nieuws

Inktspotprijs voor Kamagurka

Kamagurka heeft met een NRC-tekening over de corona- en vluchtelingencrisis de Nederlandse Inktspotprijs voor de beste politieke cartoon gewonnen. In Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag is de prijs vandaag voor de 29e keer uitgereikt. De uitreiking was te volgen via Youtube.

Kamagurka, pseudoniem voor Luc Zeebroek, werkt al 42 jaar voor de krant en maakt sinds twintig jaar dagelijks cartoons over de actualiteit. De desbetreffende cartoon stopt op 19 mei in de krant.

Uit het juryrapport:
“Een Covid-crisis, een toeslagenaffaire, een klimaatcrisis, een vaccinatiestrategie, de bestorming van het Capitool, verkiezingscampagnes, een functie elders, een eindeloze formatie en een vluchtelingencrisis. Het is maar een greep uit de onderwerpen waar de tekenaars dit jaar commentaar op hebben geleverd. Dat leverde heel veel goede inzendingen op.

De jury heeft als winnaar unaniem gekozen voor een tekening waarin de vluchtelingencrisis en de coronamaatregelen op simpele maar heldere en komische wijze zijn gecombineerd. Waar wij ons hier in Europa druk maken over hoe we naar welk land op vakantie mogen en aan welke voorwaarden we dan moeten voldoen, alles in een poging om zo snel mogelijk weer terug te keren naar het oude normaal, worden aan de buitengrenzen van ons continent vluchtelingen buiten gehouden en wordt van hen verwacht aan dezelfde eisen te voldoen. Alles in één eenvoudige, in stijl direct herkenbare tekening. Cynisch, ironisch, confronterend en toch grappig.


Nadat voor deze tekening was gekozen, begreep de jury dat deze maker nooit eerder de Inktspotprijs heeft gewonnen. De prijs is voor ons dan ook mede een bekroning van een imposant oeuvre van een tekenaar die al decennialang in heel eigen stijl op soms licht absurdistische wijze de wereld om ons heen becommentarieert.

De Inktspotprijs 2021 gaat naar Migranten van Kamagurka.”

De jury van de Inktspotprijs 2021, bestaande uit: Owen Schumacher, cabaretier en fotograaf, Lotte Jensen, hoogleraar Nederlandse taal- en letterkunde aan de Radboud Universiteit, Sinan Can, journalist en documentairemaker, Sylvia Weve, illustrator, en Senay Özdemir, journalist en hoofdredacteur, had eerder dit jaar vijf tekeningen genomineerd voor de Inktspotprijs:

We gaan het anders doen van Joep Bertrams, Migranten van Kamagurka, Trump-Selfie van Len Munnik, Rapport toeslagenaffaire van Tom Janssen en Qatar van Gorilla.

Categorie: Prijzen | Meer over:
Richard van Bilsen. Maker Zwartekat.nl.