nieuws  voorpagina | archief Youtube Spotify Threads Bluesky Instagram Facebook Mastodon
Nieuws

VSCD Oeuvreprijs voor Waardenberg en De Jong

Het Rotterdamse theaterduo Waardenberg en De Jong heeft de VSCD Oeuvreprijs in de wacht gesleept. De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) heeft de prijs aan Martin van Waardenberg en Wilfried de Jong toegekend, vanwege hun grote bijdrage aan het Nederlandse theaterlandschap.

Op maandag 25 oktober wordt de prijs feestelijk en officieel aan het duo toegekend in een ‘online’ verbinding tijdens cabaretfestival PEPER te Diligentia in Den Haag. Op deze avond worden ook de jaarlijkse cabaretprijzen (Poelifinario en Neerlands Hoop) uitgereikt.

Het VSCD-bestuur over Waardenberg & De Jong: “Vanaf de jaren tachtig hebben ze het cabaret niet alleen opgeschud, maar blijvend veranderd. Het duo drijft elkaar tot grote hoogtes en extreme uitersten met fysieke acts die het stof uit menig zaal verjoeg. Ze trekken zich weinig aan van het publiek, dat soms onderdeel wordt gemaakt van de gekte, maar net zo vaak alleen ademloos toeschouwer is van hun onnavolgbare absurditeiten. Of ze nu op grote hoogte een balk schilderen of elkaar met skippyballen bewerken, bij Waardenberg en De Jong hou je altijd je adem in. Schaamte of gêne spelen geen enkele rol in hun universum, dat Rotterdamse straathumor koppelt aan fantastische en niet zelden poëtische toneelbeelden. Dat huwelijk tussen wat wel hoge en lage cultuur wordt genoemd, geeft het werk van deze vrienden een bijzonder karakter. (..) Ook los van elkaar hebben ze hun sporen meer dan verdiend. Martin van Waardenberg was als schrijver en regisseur betrokken bij vele films, televisieseries en theaterproducties. Zo regisseerde hij de jonge cabaretgroep Oeloek. Verder tekende Van Waardenberg voor het scenario van de succesvolle speelfilm De Marathon en was hij als adviseur verbonden aan de toneelversie. Wilfried de Jong maakte furore als interviewer in programma’s als Holland Sport en 24 uur met… Daarnaast schreef hij talloze columns en verhalen. In het theater maakte hij geslaagde soloprogramma’s en de muziektheatervoorstelling We Free Kings met Wim Opbrouck”.

De VSCD Oeuvreprijs wordt uitgereikt aan een persoon, duo of instelling die een grote bijdrage aan de podiumkunsten heeft geleverd. De prijswinnaar heeft gedurende zijn of hun carrière of tijd dat de organisatie werkzaam is een ontwikkeling doorgemaakt die gezichtsbepalend is geworden voor de podiumkunsten. Ook na het beëindigen van de loopbaan of werkzaamheden moet de invloed ervan herkenbaar zijn. De Oeuvreprijs bestaat uit een kunstwerk van de Nederlandse beeldhouwer, graficus en medailleur Eric Claus.

Categorie: Prijzen | Meer over: , , ,
Richard van Bilsen. Maker Zwartekat.nl.