nieuws  voorpagina | archief Youtube Spotify Threads Bluesky Instagram Facebook Mastodon
Nieuws

Johan Kaart Prijs uitgereikt aan Paul Groot

De Johan Kaart Prijs is vanmiddag uitgereikt aan Paul Groot. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam ontving hij de prijs uit handen van Owen Schumacher.


foto: ANP Kippa/Robin van Link Huijsen

Uit het juryrapport:

“Paul Groot is een performer ‘pur sang’ die in staat is je mee te nemen in het leven van een ander. Hij doet dit met precies de juiste mix van afstand en bewondering. Er zit altijd een gedachtegang en vaak ook diepgang achter, zonder dat hij de invoelbaarheid uit het oog verliest. Daarnaast combineert hij een sterke tekstbehandeling met een markante motoriek en is zijn gevoel voor humor gebaseerd op een prettige zelfrelativering. In de productie ‘Adèle’ heeft Paul Groot laten zien dat hij veel aspecten van het theatervak tot in de finesses beheerst. Zijn optreden in de musical ‘Shrek’ heeft bewezen dat hij niet alleen verbaal, maar ook fysiek in staat is zich letterlijk in alle denkbare bochten te wringen. Zijn persiflages in ‘Koefnoen’ overstijgen de gemiddelde imitatie. Hij benadert de figuren die hij speelt met compassie en breekt ze nooit tot de grond toe af. Hij zet ze neer met liefde, inlevingsvermogen en met de juiste hoeveelheid satire.”

Er waren optredens van Louise Korthals, Esther Maas en Brigitte Heitzer. Owen Schumacher, Bianca Krijgsman, Plien van Bennekom en Jeremy Baker brachten speciaal voor deze gelegenheid Paul – de musical. Tineke Schouten, de winnaar van vorig jaar, feliciteerde Paul middels een videoboodschap. De presentatie was in handen van Sanne Wallis de Vries.

De Johan Kaart Prijs is een initiatief van theatermaker John Lanting en impresario Jacques Senf. De naam Johan Kaart is aan deze prijs verbonden, omdat hij als acteur in blijspelen, kluchten en musicals, er gedurende zijn gehele carrière blijk van heeft gegeven zich met hart en ziel aan deze genres te wijden en daarmee tot één van de grote vertegenwoordigers van deze sector van het kunstleven gerekend mag worden.
www.johankaartprijs.nl

Categorie: Prijzen | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Maker Zwartekat.nl.