nieuws  voorpagina | archief Youtube Spotify Threads Bluesky Instagram Facebook Mastodon
Nieuws

Johan Kaartprijs voor Paul Groot

Paul Groot ontvangt de Johan Kaart Prijs voor het seizoen 2012/2013. Dit heeft de jury vandaag bekendgemaakt. De uitreiking van de prijs vindt plaats op maandag 1 juli tussen 16.00 en 17.00 uur in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

De Johan Kaart Prijs is een initiatief van theatermaker/regisseur/acteur John Lanting en impresario Jacques Senf. Paul Groot ontvangt de prijs tijdens een feestelijke bijeenkomst met verrassende optredens.
Daarbij krijgt hij een beeld van het portret van Johan Kaart, vervaardigd door de kunstenaar Pieter de Monchy.

Uit het juryrapport:

“Paul Groot is een performer ‘pur sang’ die in staat is je mee te nemen in het leven van een ander. Hij doet dit met precies de juiste mix van afstand en bewondering. Er zit altijd een gedachtegang en vaak ook diepgang achter, zonder dat hij de invoelbaarheid uit het oog verliest. Daarnaast combineert hij een sterke tekstbehandeling met een markante motoriek en is zijn gevoel voor humor gebaseerd op een prettige zelfrelativering. In de productie ‘Adèle’ heeft Paul Groot laten zien dat hij veel aspecten van het theatervak tot in de finesses beheerst. Zijn optreden in de musical ‘Shrek’ heeft bewezen dat hij niet alleen verbaal, maar ook fysiek in staat is zich letterlijk in alle denkbare bochten te wringen. Zijn persiflages in ‘Koefnoen’ overstijgen de gemiddelde imitatie. Hij benadert de figuren die hij speelt met compassie en breekt ze nooit tot de grond toe af. Hij zet ze neer met liefde, inlevingsvermogen en met de juiste hoeveelheid satire.”

Eerdere winnaars waren: Adèle Bloemendaal, Willem Nijholt, Mary Dresselhuys, André van Duin, John Kraaykamp sr., Youp van ’t Hek, Mini en Maxi, Martine Bijl, Trudy Labij, Jenny Arean en John Lanting. Winnaars van de laatste jaren zijn Gijs Scholten van Aschat, de Ashton Brothers, Herman Finkers, Leny Breederveld, Kees Hulst, Tjitske Reidinga, Loes Luca en Jon van Eerd. Afgelopen seizoen werd de Johan Kaart Prijs uitgereikt aan Tineke Schouten.

De jury van de Johan Kaart Prijs 2013 bestaat uit: Jan Gras (voorzitter), Annemarie Oster, Katja Brenninkmeijer, Edwin van Balken, Joukje Akveld en Lex Passchier.

www.johankaartprijs.nl

Categorie: Prijzen | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Maker Zwartekat.nl.