nieuws  voorpagina | archief Youtube Spotify Threads Bluesky Instagram Facebook Mastodon
Nieuws

Cabaretiers gearresteerd op Faröer-eilanden

Hans Teeuwen en Theo Maassen hebben de nacht van maandag op dinsdag doorgebracht op het politiebureau van Thorshavn, de hoofdstad van de Faröer-eilanden. Teeuwen en Maassen voeren actie tegen de walvisvangst rond de eilandengroep tussen Noorwegen en IJsland.
Volgens Kim van Kooten zijn de cabaretiers maandagavond gearresteerd toen ze in Thorshavn aankwamen in een rubberbootje. De politie zou de twee dezelfde avond nog hebben verhoord. De politie in Thorshavn weigerde dinsdagmorgen commentaar te geven.Volgens Sea Shepherd Nederland zijn naast Maassen en Teeuwen ook pr-manager Frank van Sea Shepherd en Erik Noomen, een journalist van Nieuwe Revu, aangehouden.

Maassen en Teeuwen verbleven met Van Kooten en acteur Victor Löw aan boord van het schip Ocean Warrior. Deze boot is het eigendom van Paul Watson, de voorman van de Sea Shepherd Conservation Society. Bij de Faeröer, net als Groenland een autonoom gebied binnen het Koninkrijk Denemarken, wordt geprotesteerd tegen de zogenoemde Grind. De bevolking zou hierbij jaarlijks 2000 grienden, butskoppen, orca’s en witflankdolfijnen met pikhaken, messen en speren afslachten. Watson en zijn bemanning zijn tijdens een eerder protest al eens met traangasgranaten beschoten. Bemanningsleden werden gearresteerd.

Een aanwezige Nova-verslaggever heeft gezegd dat de Ocean Warrior van de autoriteiten geen toestemming heeft gekregen om zich in de buurt van de eilanden te begeven, uit vrees voor criminele activiteiten. Volgens Van Kooten zijn Teeuwen en Maassen uit woede hierover naar Thorshavn vertrokken. Van Kooten en Löw werken mee aan een film over het leven van Watson, die wereldberoemd werd als oprichter van Greenpeace. Door mee te gaan met een reis van de Ocean Warrior hopen ze zich beter te kunnen voorbereiden op de film. Later zullen ook de acteurs Thom Hoffman en Fedja van Hu

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Maker Zwartekat.nl.